Frolíkova káva - Prodejce a distributor kávy Frolík
HK Plus s.r.o.

Prodejce a distributor kávy Frolík
Selicharova 1422/7, 500 12 Hradec Králové
tel.: +420 495 581 100

web: www.kava-kafe.cz
Úvodní stránka » Novinky » Výroba kávy

Výroba kávy

SKLIZEŇ

Po třech letech od vysazení kávovníku začíná sběr kávy. Čas sklizně se liší dle zeměpisné polohy, v zemích jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji až na podzim. Například v rovníkové Kolumbii je možné kávu sklízet po celý rok. Sběrači kávy, většinou ženy, ručně sbírají bobule kávy, které ukládají do košů. Sbírají jen zralé, tmavě červené plody, které nejeví žádné známky poškození. Tímto náročným způsobem se sbírá jen lepší káva typu Arabika, protože ruční sběr kávových bobů je velice nákladný. Česačky za den nasbírají kolem 70 kilogramů kávy. Tato káva zatím nevypadá tak, jak ji známe z pultů našich obchodů. Je zabalena v barevném oplodí, pod kterým je ještě několik dalších vrstev. Ty se musí všechny odstranit, než se objeví zelené kávové zrno.

Dalším způsobem, jakým je kávu možno sklízet, je za pomoci česacích strojů. Sklízeče jezdí podél keřů dlouhými zelenými lány plantáží a potřásají větvemi tak dlouho, dokud kávové boby nenapadají do násypných trychtýřů. Bohužel, někdy i s větvemi, listím a nezralými plody. Tento způsob je mnohem rychlejší než trhání kávových bobů ručně a samozřejmě finančně méně nákladný, ale poškozuje keře a nelze jím sesbírat kvalitní, stejnorodou kávu.
Po sesbírání denní várky se ještě týž den káva dále zpracovává. Třídí se, myje a odstraňují se všechny přebytečné nečistoty, jako jsou větvičky, lístky a slupka. Poté se káva nechává sušit na slunci, v sušárnách nebo na kamenných podlahách či rohožích. Kávové boby se čas od času obrací hráběmi, aby nedošlo k nežádoucím procesům. Po třech týdnech této starostlivé péče se téměř usušená káva oloupe tak, aby zůstalo jen malé zelené kávové zrnko. Pokud plantážníci chtějí dosáhnout kvalitní kávy, používají tzv. mokrý způsob, kdy je káva zpracovávána poněkud komplikovanější metodou, která je šetrnější ke kávovému zrnu a jejímž výsledkem je čistá, velmi aromatická káva.
Výsledkem všech těchto kroků je svěží, čisté, zářivé kávové zrno, které se roztřídí podle velikosti a je připraveno k zabalení do pytlů a transportu k obchodníkům, kde se praží.


PRAŽENÍ KÁVY

Pražení kávy je velkým uměním a nejcitlivější částí úpravy kávy vůbec. Kávu praží odborníci většinou v malých pražírnách již v lokalitách, kde se káva pěstuje.
Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou a žlutohnědou barvu. Chuť kávy se plně vytvoří až po upražení. Kávová zrnka se praží za vysokých teplot v pražících strojích, nad kterými dohlíží zkušený odborník - pražič. Tento odborník musí být velmi zručný a citlivý, musí umět vnímat kávu všemi smysly. Poslouchá, jestli káva při pražení správně prská, čichá, jestli dobře voní, sleduje barvu, správnou teplotu a mnoho dalších důležitých faktorů. Svou charakteristickou barvu a aroma získává káva právě pražením a jakékoliv nevhodné zabarvení či příchuť navíc jsou velmi nežádoucí.

Kávy s dlouhou dobou pražní získávají obecně tmavší barvu a méně výraznou vůni. Nejkvalitnější kávová zrna pěstovaná ve velkých nadmořských výškách mají jemnou kyselou příchuť, která se ještě umocňuje krátkým světlým pražením. V některých zemích se při pražení do kávy přidávají další ingredience: skořice, hřebíček, zázvor a jiné, které pak výrazně mění celkové aroma kávy.
Opravdovým uměním při pražení je míchání jednotlivých kávových zrn a vytvoření delikátní kávové směsi, kde nestačí jen smíchat jemnou kávu s kávou aromatickou či kávu kyselou s hořkou. Je nutné, aby se veškeré ingredience vzájemně doplňovaly a dohromady tvořily harmonický celek chuti a vůně.

Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. Čerstvě upražená káva chutná vždy lépe než káva, která byla dlouho skladovaná.

 

SKLADOVÁNÍ KÁVY

Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.


MLETÍ KÁVY

Káva chutná nejlépe, když je čerstvě umletá, tedy těsně před přípravou nápoje. Mletá káva si udrží výborné aroma pouze po několik dní. Poté se aroma kávy vytrácí, až nemá žádnou výraznou vůni a chuť, která by oslovila a poskytla opravdové smyslové potěšení.

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinak umleté zrno. K přípravě zalévané kávy e nejvhodnější hrubě mletá káva; středně mletá se hodí pro kávové perkolátory, což jsou konce s košíkem, do kterých se vsype surovina; velmi jemná mletá káva se hodí pro přípravu espressa a kávy překapávané a nakonec káva jemně mletá, pudrové konzistence, je vhodná pro přípravu kávy turecké. Čím rychlejší je způsob přípravy kávy, tím jemněji by měla být umletá.

 

V nákupním košíku máte zboží za: 0 Kč (0 položek v košíku)
Kontaktujte nás
725 501 410
495 582 100
kava@hkplus.cz
články

Připravili jsme pro Vás novinku, která Vás zahřeje a zároveň zachutná v podzimních a zimních dnech. Touto novinkou je Horká čokoláda - instatní nápoj. Horká čokoláda je pro Vá připravena v 27 gramovém balení.

Káva je pecka plodu, který je podobný třešni. Tato maličká zrnka jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy.

Pokud objednáte kávu v hodnotě 1.000 Kč a více dostanete od nás jako malý dárek dopravu k Vám ZDARMA.

© 2009, Internetový obchod prodejce a distributora Frolíkovi kávy HK Plus s.r.o.


Frolíkova káva - Káva Frolík
internetový obchod a prodejna kávy
Kontakty Realizace a SEO: